Chcesz otworzyć restaurację? Z pewnością wiesz, jak skomplikowany to proces. Tylko czy na pewno? Poniżej przedstawiamy kilka z kwestii, które musisz wziąć pod uwagę. Gastronomia to jednocześnie piękna i trudna branża – dlatego dobre przygotowanie i przemyślenie wszystkiego jest tak ważne!
Jaki masz plan?
Sam pomysł to tylko mały procent sukcesu. Musisz zacząć od planowania: jak utrzymasz lokal przez pierwsze miesiące? Jakie wyposażenie jest Ci potrzebne? Jakich dostawców wybierzesz? Te i inne pytania warto sobie zadać na samym początku, żeby móc się przygotować na to, co ma nadejść. Pamiętaj, że porządnie przygotowany biznes plan uchroni Cię przed wieloma potencjalnymi katastrofami.
Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja
To jest jedna z najważniejszych rzeczy, które musisz wziąć pod uwagę! Nie chodzi o samo miejsce, chociaż i ono może zdeterminować dalsze losy Twojej inwestycji. Czy przy lokalu jest parking? W jakiej jest okolicy – czy wokół są domy jednorodzinne, a może akademiki? Jak wygląda dojazd z innych części miasta? Czy obok są często uczęszczane miejsca? To wszystko powinno wpływać na ofertę.
Kim jest Twoja konkurencja?
Masz już wymarzoną lokalizację, teraz czas poznać inne restauracje, z którymi będziesz walczyć o gości. Nie mówimy tu o pobieżnym przejrzeniu Google Maps – tylko o naprawdę solidnym researchu! Dowiedz się o konkurencji wszystkiego: ilu i jakich klientów mają? Jaki rodzaj kuchni serwują? Jakie promocje stosują? Gdzie i w jaki sposób się reklamują? Jeśli chcesz otworzyć restaurację z daniami, których nie podają w okolicy, zastanów się, czy jest jakaś przyczyna tego stanu rzeczy?
Menu idealne
Znalazłeś lokal, poznałeś konkurencję, przyszedł czas na ustalenie menu. Pamiętaj, żeby wziąć pod uwagę dwa poprzednie punkty – chyba nie chcesz być trzecią pizzerią w jednym budynku? Stworzenie karty dań od podstaw to niemałe wyzwanie, dlatego warto to zrobić starannie. Oprócz ogólnej koncepcji, przemyśl chociażby to, jakie dania muszą się znaleźć w menu, jaki jest koszt i czas ich przygotowania, czy jesteś w stanie zapewnić wszystkie potrzebne składniki.
Dobry zespół
Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zrezygnować z jedzenia w restauracji przez to, że za długo czekałeś na kelnera? A może danie było niedoprawione i po prostu tam nie wróciłeś? No właśnie. To nie były błędy konceptu restauracji – tylko jej pracowników. Dlatego kolejną niesamowicie ważną kwestią jest dobór odpowiedniego zespołu, jego szkolenie, jak i codzienne nim zarządzanie.
Daj się poznać
Wiesz, co najczęściej determinuje wybór danego lokalu przez Polaków? Na pierwszym miejscu są rekomendacje od znajomych i rodziny, a na drugim opinie na portalach społecznościowych i w Google. „Reklama dźwignią handlu” jest powiedzeniem starym jak świat – a mimo to cały czas o tym zapominamy! Ludzie muszą najpierw o Tobie usłyszeć, żeby móc spróbować kuchni i zmienić się w stałych gości.
Mentoring
Ostatni punkt być może nie jest oczywisty, niemniej bardzo ważny. W gastronomii każdy błąd może mieć poważne konsekwencje, dlatego warto mieć obok siebie kogoś doświadczonego. Nie chodzi tu tylko o takie kwestie, jak przygotowanie się na wizytę Sanepidu! Na przykład, czy wiesz, jak należy rozmieścić stoły, żeby optymalnie wykorzystać przestrzeń? Który producent wyposażenia ma najlepsze ceny?
Jeśli masz pytania bądź potrzebujesz wsparcia w procesie otwierania restauracji – zapraszamy do kontaktu: office@toptenhotels.pl