Wielkanoc minęła, temperatury utrzymują się na poziomie 20 stopni, zbliża się maj… To może oznaczać tylko jedno – zbliża się najgorętszy sezon w gastronomii! Jak się do niego przygotować? Co jest niezbędne do tego, żeby restauracja była wypełniona gośćmi i żeby wszystkie procesy przebiegały sprawnie?
Zaplanuj działania marketingowe
Sytuacja, z którą spotkaliśmy się już nie raz – restauratorzy w sezonie letnim są zbyt zajęci, żeby zająć się reklamą, a kiedy przychodzi jesień, nagle okazuje się, że zyski spadają nawet do zera! Dlaczego tak się dzieje? Marketing powinien być stałą częścią prowadzenia restauracji, niezależnie od pory roku i ilości gości. Działania, które podejmiesz latem, pomogą również jesienią! Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
Planując działania reklamowe, weź pod uwagę eventy i imprezy, które będą się odbywać w Twoim mieście. Zastanów się, dlaczego turyści tu przyjeżdżają? Możesz również przeszkolić obsługę pod kątem doradzania gościom w zakresie okolicznych atrakcji!
Nie tylko rekrutacja – zespół należy szkolić!
Sezon oznacza większy ruch, a co za tym idzie – większy zespół. Rekrutacja w gastronomii, szczególnie kiedy szukamy pracowników sezonowych, może okazać się wyzwaniem. O tym, jak ją właściwie przeprowadzić, piszemy tutaj. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym, czyli szkoleniu nowych pracowników!
Każdy nowy członek zespołu powinien poznać nie tylko menu czy zasady BHP, ale również kulturę pracy i lokalu. Nawet jeśli planujesz zatrudnić kelnera na jeden miesiąc, pamiętaj, że każdy z pracowników jest wizytówką firmy. Klienci postrzegają restaurację poprzez ich pryzmat i to te wrażenia decydują o tym, czy do Ciebie wrócą czy nie.
Wyposażenie restauracji
Otworzenie ogródka gastronomicznego to nie tylko formalności, pozwolenia i projekt, ale również wyposażenie restauracji. Jego wygląd powinien nawiązywać do lokalu, być po prostu jego przedłużeniem. Pamiętaj też o tym, że więcej stolików to więcej gości – potrzebujesz również więcej talerzy czy szklanek. Warto przemyśleć i zaplanować doposażenie restauracji przed szczytem sezonu, nie chcesz chyba wysyłać kelnerów do sąsiadów pożyczyć kufle?
Nowy sezon, nowe dania?
Zmiana pory roku to dobry moment na odświeżenie karty dań – całkowicie, częściowo lub po prostu dodanie potraw, które będą odpowiadały gustom gości w cieplejsze dni. Warto wprowadzić produkty sezonowe, których wiosną i latem mamy pod dostatkiem.
Ważne jest również wzięcie pod uwagę możliwości dostawców. Nie tylko Ty będziesz w sezonie zamawiał więcej, inne restauracje również będą miały większy ruch! Przygotuj na wszelki wypadek opcję awaryjną, gdyby któryś z dostawców zawiódł – mało jest rzeczy, które tak zniechęcają gości jak niemożność zamówienia połowy dań z menu.
Przygotowanie restauracji do sezonu
W branży gastronomicznej powinniśmy zawsze myśleć przynajmniej kwartał do przodu. Tylko dzięki temu będziesz zawsze o krok przed konkurencją, a Twoja restauracja będzie przynosiła zyski przez cały rok. Nasi eksperci to doświadczeni praktycy, którzy mogą Ci pomóc w przygotowaniach do sezonu – począwszy od doposażenia, przez odświeżenie menu i znalezienie najlepszych dostawców, a skończywszy na wszelkich zezwoleniach, projektach i rozbudowie lokalu.
Skontaktuj się z nami na office@toptenhotels.pl i poznaj naszą ofertę!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.