Najgorętszy sezon w gastronomii zbliża się wielkimi krokami! Jedną z rzeczy, z którą musimy się liczyć jest zatrudnienie nowych członków zespołu. Czasem rekrutacja pracowników może się okazać wyzwaniem – dużo większym niż powinna być! Co zrobić, żeby przejść przez ten proces jak najsprawniej i najszybciej? Poniżej znajdziesz kilka porad, jak skutecznie rekrutować w gastronomii!
Rekrutacja wewnętrzna czy zewnętrzna?
Jakich pracowników Ci brakuje? Zastanów się, czy ktoś z obecnego zespołu nie zasługuje na awans – może jeden z kucharzy ma zadatki na sous chefa? Łatwiej jest wyszkolić osobę, która już zna kulturę pracy w Twojej restauracji, niż zatrudnić kogoś z zewnątrz. Jeśli jednak szukasz kelnera lub pomocy kuchennej, bez rekrutacji zewnętrznej się nie obejdzie.
Jak napisać ogłoszenie?
Przede wszystkim, pamiętaj o tym, że ogłoszenie nie powinno być enigmatyczne. „Praca dla kelnera, zmianowa, wymagany status studenta” – to zdecydowanie za mało! Nie obawiaj się podać nazwy restauracji i stawki godzinowej. Dzięki temu oszczędzisz (przede wszystkim) sobie czasu na rozmowy z kandydatami, którzy oczekują wyższych zarobków lub innego typu lokalu.
W ogłoszeniu o pracę zawrzyj wszystkie swoje wymagania, jednak dobrze je przemyśl. Jakiego doświadczenia oczekujesz? Jakie będzie zakres obowiązków? Możesz dopisać, jakiego typu osoby szukasz – energicznej, chcącej się rozwijać w gastronomii, dyspozycyjnej? Porządnie przygotowane ogłoszenie sprawi, że proces rekrutacyjny pójdzie sprawniej!
Gdzie szukać pracowników?
W dzisiejszych czasach możliwości masz mnóstwo – lokalne lub specjalistyczne strony internetowe, portale społecznościowe, ale również szkoły gastronomiczne, urząd pracy czy zwykła kartka na drzwiach lokalu. Zatrudnianie osób z urzędu pracy ma swoje zalety, jak chociażby dopłaty do stanowiska.
Pierwszy kontakt z kandydatem
Warto podzielić kandydatów według tego, jak bardzo widzisz ich w swoim zespole. Zacznij od kontaktowania się z tymi najlepszymi. Rozmowa telefoniczna jest bardzo ważna – podczas niej możesz wyczuć, jaka jest dana osoba, zapytać o najbardziej podstawowe kwestie (może potrzebujesz kelnera „na już”? Warto o to dopytać!) i zaprosić na właściwą rozmowę kwalifikacyjną.
Rozmowa o pracę w restauracji
Przede wszystkim, dobrze się przygotuj! Znajdź taki czas w ciągu dnia, żebyś nie musiał odrywać się od kandydata czy odbierać kilkunastu telefonów. Zapisz sobie wszystkie pytania, które chcesz zadać. Jeśli zależy Ci na konkretnym doświadczeniu, zapytaj, jak wygląda typowy dzień w pracy kandydata. Jeśli potrzebujesz określonych kompetencji, zapytaj, jak poradziłby sobie w danej sytuacji.
Pamiętaj, że osobowość jest podstawą! Dużo łatwiej jest douczyć pracownika umiejętności technicznych, niż zmienić jego charakter. Przemyśl to, jaki zespół masz teraz i kto będzie do niego pasował.
Dzień próbny
Najłatwiej jest sprawdzić realne umiejętności potencjalnych pracowników w praktyce. Jeśli masz ochotę zaprosić kogoś na dzień próbny, w trakcie którego poznacie się nawzajem i sprawdzicie, czy do siebie pasujecie – zrób to! Pamiętaj jednak o tym, że w polskim prawie nie funkcjonują „darmowe dni próbne”.
Rekrutacja w gastronomii
Mamy nadzieję, że udało nam się przybliżyć Ci najważniejsze kwestie, dotyczące poszukiwania nowych pracowników do restauracji. Jeśli potrzebujesz wsparcia w tym obszarze, zachęcamy do współpracy! Nasi eksperci mają doświadczenie w rekrutacji na każdym szczeblu – od szefa kuchni do sezonowych kelnerów. Zapraszamy do kontaktu na office@toptenhotels.pl