Wielkanoc minęła, temperatury utrzymują się na poziomie 20 stopni, zbliża się maj… To może oznaczać tylko jedno – zbliża się najgorętszy sezon w gastronomii! Jak się do niego przygotować? Co jest niezbędne do tego, żeby restauracja była wypełniona gośćmi i żeby wszystkie procesy przebiegały sprawnie?
Zaplanuj działania marketingowe
Sytuacja, z którą spotkaliśmy się już nie raz – restauratorzy w sezonie letnim są zbyt zajęci, żeby zająć się reklamą, a kiedy przychodzi jesień, nagle okazuje się, że zyski spadają nawet do zera! Dlaczego tak się dzieje? Marketing powinien być stałą częścią prowadzenia restauracji, niezależnie od pory roku i ilości gości. Działania, które podejmiesz latem, pomogą również jesienią! Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
Planując działania reklamowe, weź pod uwagę eventy i imprezy, które będą się odbywać w Twoim mieście. Zastanów się, dlaczego turyści tu przyjeżdżają? Możesz również przeszkolić obsługę pod kątem doradzania gościom w zakresie okolicznych atrakcji!
Nie tylko rekrutacja – zespół należy szkolić!
Sezon oznacza większy ruch, a co za tym idzie – większy zespół. Rekrutacja w gastronomii, szczególnie kiedy szukamy pracowników sezonowych, może okazać się wyzwaniem. O tym, jak ją właściwie przeprowadzić, piszemy tutaj. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym, czyli szkoleniu nowych pracowników!
Każdy nowy członek zespołu powinien poznać nie tylko menu czy zasady BHP, ale również kulturę pracy i lokalu. Nawet jeśli planujesz zatrudnić kelnera na jeden miesiąc, pamiętaj, że każdy z pracowników jest wizytówką firmy. Klienci postrzegają restaurację poprzez ich pryzmat i to te wrażenia decydują o tym, czy do Ciebie wrócą czy nie.
Wyposażenie restauracji
Otworzenie ogródka gastronomicznego to nie tylko formalności, pozwolenia i projekt, ale również wyposażenie restauracji. Jego wygląd powinien nawiązywać do lokalu, być po prostu jego przedłużeniem. Pamiętaj też o tym, że więcej stolików to więcej gości – potrzebujesz również więcej talerzy czy szklanek. Warto przemyśleć i zaplanować doposażenie restauracji przed szczytem sezonu, nie chcesz chyba wysyłać kelnerów do sąsiadów pożyczyć kufle?
Nowy sezon, nowe dania?
Zmiana pory roku to dobry moment na odświeżenie karty dań – całkowicie, częściowo lub po prostu dodanie potraw, które będą odpowiadały gustom gości w cieplejsze dni. Warto wprowadzić produkty sezonowe, których wiosną i latem mamy pod dostatkiem.
Ważne jest również wzięcie pod uwagę możliwości dostawców. Nie tylko Ty będziesz w sezonie zamawiał więcej, inne restauracje również będą miały większy ruch! Przygotuj na wszelki wypadek opcję awaryjną, gdyby któryś z dostawców zawiódł – mało jest rzeczy, które tak zniechęcają gości jak niemożność zamówienia połowy dań z menu.
Przygotowanie restauracji do sezonu
W branży gastronomicznej powinniśmy zawsze myśleć przynajmniej kwartał do przodu. Tylko dzięki temu będziesz zawsze o krok przed konkurencją, a Twoja restauracja będzie przynosiła zyski przez cały rok. Nasi eksperci to doświadczeni praktycy, którzy mogą Ci pomóc w przygotowaniach do sezonu – począwszy od doposażenia, przez odświeżenie menu i znalezienie najlepszych dostawców, a skończywszy na wszelkich zezwoleniach, projektach i rozbudowie lokalu.
Skontaktuj się z nami na office@toptenhotels.pl i poznaj naszą ofertę!